ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΡΩ 'Η ΔΡΑΧΜΗ ?


Ευρώ ή δραχμή;


Σκέφτομαι πολύ καιρό να γράψω αυτό το κομμάτι. Όχι μόνο από ενδιαφέρον, αλλά και γιατί εγώ η ίδια  έπρεπε να απαντήσω στον εαυτό μου ποιό είναι το καλύτερο για τη χώρα και για μένα. Όπως όλοι ανησυχώ και φοβάμαι. Και όταν φοβάσαι είναι εύκολο να κάνεις τα χειρότερα. Δεν υπάρχει συνταγή για το φόβο πέρα από τη γνώση.
Εὐρὼ ἢ δραχμή; Τὸ δίλημμα αὐτὸ ἐτέθη κατὰ τρόπο ἐκβιαστικὸ ἀπὸ πολλοὺς δημοσιογράφους καὶ πολιτικοὺς ἀπὸ τότε ποὺ οἱ λέξεις χρέος, ἐπιτόκια δανεισμοῦ, ὁμόλογα, μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο καὶ τρόϊκα μπῆκαν στὸ καθημερινὸ λεξιλόγιο τῆς εἰδησεογραφίας καὶ τῆς ζωῆς μας.
Χωρὶς νὰ διεκδικῶ τὸ ἀλάθητο, προσπάθησα μὲ ὅση ὑπομονὴ καὶ  γνώσεις διαθέτω νὰ μελετήσω σοβαρὰ τὸ πρόβλημα χρέους τῆς Ἑλλάδας καὶ νὰ βγάλω κάποια συμπεράσματα μέσῳ τῶν δικῶν μου ἀναλύσεων. Μελέτησα ἄρθρα πολλῶν οἰκονομολόγων, κατέβασα ὕστερα ἀπὸ ἐξαντλητικὲς ἀναζητήσεις ἐπίσημα στοιχεῖα μακροοικονομικῶν μεγεθῶν ἀπὸ ἐπίσημες ἀρχὲς ὅπως ἡ ΕΛΣΤΑΤ, ἡ Eurostat, τὸ ONS, ἀπὸ οἰκονομικὲς ἐφημερίδες ἢ πρακτορεῖα εἰδήσεων. ήταν ένας εφιάλτης

Μὲ μεγάλη μου θλίψη διαπίστωσα ὅτι ἡ ἐπιλογὴ τοῦ «Μνημονίου» ἦταν ἡ χειρότερη δυνατὴ γιὰ τὰ συμφέροντα τῆς πατρίδας μας. Ἡ ἐφαρμογὴ τοῦ σχεδίου «διάσωσης» τῆς Ἑλλάδας ἔχει ἀποτύχει παταγωδῶς. Τὰ νούμερα «δὲν βγαίνουν» καὶ ὅσο πάει «δὲν θὰ βγαίνουν κι ἄλλο». Ὅσοι πιστέψαμε ὅτι οἱ Γερμανοὶ θὰ μᾶς ἔβαζαν σὲ τάξη, ζούσαμε σ' ἕνα κόσμο ψευδαισθήσεων. Τὸ χειρότερο ὅλων εἶναι ὅτι πέρα ἀπὸ τὴν ἐγγυημένη ἐξαθλίωση ποὺ φέρνει τὸ Μνημόνιο, μετατρέπει τὴν χώρα μας σὲ ἐπαρχιακὴ ἀποικία τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης.
Τι θα συμβεί εάν γυρίσουμε στη δραχμή?

Ιδου λοιπόν τι θα συμβεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μελέτες τραπεζών (ING, UBS, Citigroup) αλλά και της ΕΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη δραχμή «σκοντάφτει» σε νομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και στο υψηλό κόστος. Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι η υποτίμηση θα γίνει όχι σε υπάρχον νόμισμα (όπως στην Αργεντινή) αλλά σε νέο που θα εκδοθεί.
1.Η ισοτιμία θα διαμορφωθεί πχ. στις 5 δραχμές ανά δολάριο και 4,6 δραχμές ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει υποτιμημένο νέο νόμισμα κατά 75% σε σχέση με το σημερινό ευρώ που έχουμε

2.Ο μισθός των 1.200 ευρώ θα ισούται με μισθό 461 ευρώ!
Παραδείγματος χάριν, σε μία υποτίμηση της τάξεως του 50%, ο σημερινός μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αγοραστική δύναμη σε δραχμές ίση με 923 ευρώ. Αυτό, όμως, όταν γίνει η πρώτη μετατροπή, δηλαδή πριν την κυκλοφορία της δραχμής. Μετά, ο μισθός των 1.200 ευρώ θα έχει αξία 461 ευρώ όταν αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ (πχ. ταξίδια), ενώ 769 ευρώ θα είναι η αξία του μισθού στο εσωτερικό της χώρας!
3. Ύφεση 17,6% στην Ελλάδα, ανεργία στο 18,5% και πληθωρισμός άνω του 20%
Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής ξένων κεφαλαίων στο μεταβατικό στάδιο από ευρώ προς τη δραχμή, ενώ το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά, τόσο λόγω της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού.
στην πραγματικότητα το κόστος για τους Ελληνες θα είναι πολύ μικρότερο, διότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα ισχύει μόνο όταν αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Ένα σενάριο μετάβασης, θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο:
Ένα Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές και οι τράπεζες είναι κλειστές (αν οι τελευταίες δεν έχουν ήδη χρεοκοπίσει από τις εξελίξεις που θα μας έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση), θα ανακοινωθεί η αλλαγή νομίσματος και η νέα ισοτιμία. Προφανώς, η νέα ισοτιμία θα ενσωματώνει μεγάλη υποτίμηση.
Μαζί με την ανακοίνωση, θα εξαγγελθεί μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα, μερικά των οποίων θα είναι: 
Όλες οι συναλλαγές (μισθοί, πληρωμές του δημοσίου κλπ) θα ορίζονται από την επομένη Δευτέρα σε δραχμές. Αλλά, φυσικά, μέχρι να εκτυπωθούν τα νέα χαρτονομίσματα, δραχμές δεν θα υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα,
με αποτέλεσμα οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ. Βέβαια, με τη νέα (υποτιμημένη) ισοτιμία.
Αφού περάσει το χάος των πρώτων ημερών ή εβδομάδων, θα διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στις συναλλαγές και την οικονομία γενικότερα, που θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

1. Όλες οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ ή σε άλλο σκληρό νόμισμα (πχ. δολάρια), ή σε οτιδήποτε θεωρείται ότι έχει αξία (πχ. χρυσές λίρες…), αλλά στο μέτρο των αποθεμάτων που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στα χέρια του κοινού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ. ένα χρόνο). Να θυμηθούμε ότι στη Γερμανία το 1945-48, μέχρι οι σύμμαχοι να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας, δεν υπήρχε νόμισμα και οι συναλλαγές γίνονταν με τα λιγοστά δολάρια ή ακόμα και με πακέτα αμερικάνικων τσιγάρων (!) 

2. Επειδή το κράτος δεν θα έχει (ούτε θα μπορεί να δανειστεί) ευρώ, οι πληρωμές μισθών και συντάξεων θα παγώσουν για μήνες,
Για την αντιμετώπιση των τραγικών κοινωνικών επιπτώσεων που θα προκύψουν, η όποια κυβέρνηση έχει την τύχη να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση θα αναγκαστεί να πάρει έκτακτα μέτρα, όπως: η απαγόρευση των εξώσεων (ενοικιοστάσιο), η οργάνωση συσσιτίων, ο έλεγχος τιμών…

3. Φυσικά, οι περιορισμοί στις εισαγωγές και η ανυπαρξία μέσων πληρωμής θα προκαλέσουνμεγάλες ελλείψεις προϊόντων και δημιουργία μαύρης αγοράς, που το κράτος θα αδυνατεί να ελέγξει. Το άγχος και ο πανικός αυτών που θα ψάχνουν να βρουν πχ. ένα εισαγώμενο φάρμακο, ένα ανταλλακτικό, λίγα καύσιμα, θα προκαλέσουν ανάφλεξη των τιμών και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

4. Μέσα σε λίγους μήνες, η οικονομία θα "απο-χρηματιστεί", δηλαδή ελλείψει ρευστού (ούτε ευρώ, ούτε δραχμές), οι συναλλαγές θα γίνονται όλο και περισσότερο με ανταλλαγή προϊόντων ή υπηρεσιών.Αποτέλεσμα: βίαιη πτώση του ΑΕΠ (30 με 50 %) και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου.Ιδιαίτερα θα υποφέρουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (πχ. άποροι, ηλικιωμένοι), που δεν θα έχουν και πολλά πράγματα να ανταλλάξουν.

5. Όταν, επιτέλους, θα γίνουν διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα (που η παραγωγή τους θα αργήσει πέραν του αναμενόμενου λόγω της αποδιοργάνωσης του κράτους), οι συναλλαγές θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Λόγω του πληθωρισμού, η εμπιστοσύνη προς το νέο νόμισμα θα είναι, αρχικά, πολύ χαμηλή.

6.Τα νέα χαρτονομίσματα θα χρησιμοποιούνται μόνο εκεί που είναι υποχρεωτικό, όπως για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου.

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα  αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και τα δάνεια που μας έδωσαν μόνο το 7% ουσιαστικά μπήκε στα ταμεία μας. Το 93% είναι τόκοι και χρεωλύσια!
Αυτό λοιπόν είναι ένα πιθανό σενάριο, και αφιερώνεται ειδικά σε όσους “γοητεύονται” από την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. 
Ὁ Ἕλληνας θὰ πρέπει νὰ καταλάβει ὅτι τὰ περιθώρια ἀντίδρασης εἶναι πιὰ στενότατα. Δυστυχῶς, τὸ Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε ἀπὸ τὴν Βουλή. Σὲ λίγες ἑβδομάδες καὶ ταυτόχρονα μὲ «τὰ μπάνια τοῦ λαοῦ» θὰ ξεκινήσει τὸ ξεπούλημα τῆς χώρας καὶ ἕνα-ἕνα τὰ κρατικὰ ὑπάρχοντα θὰ βγοῦν στὸ σφυρί. Ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμὴ εἶναι δύσβατη ὁδός, ἀλλὰ ἡ μόνη ποὺ δὲν θἀ ἐξαθλιώσει τὸν ἑλληνικὸ λαό. Εἶναι στὸ χέρι μας νὰ ἀκυρώσουμε τὴν ἐφαρμογὴ τοῦ Ἐφαρμοστικοῦ νόμου καὶ τῶν μνημονίων στὴν πράξη.
 το ποίημα του Σουρή 

Να τρέφει όλους τους αργούς, νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,

ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα;

Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά,

κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,

οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.

Κι από προσπάππου κι από παππού συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο- να παριστάνει τον ευρωπαίο.

Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.

Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».

Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.

Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς!

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

 Σουρής







ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured