ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

ΑΓΡΟΤΕΣ _ "ΑΘΗΝΑΙΟΙ"


Τους χτύπησε η ανεργία στις μεγαλουπόλεις και θέλουν να γίνουν αγρότες



Τώρα τελευταία βλέπω στην τηλεόραση, διαβάζω στις εφημερίδες και ακούω πολλούς να προτρέπουν τον κόσμο να γυρίσει στα χωριά του για να καλλιεργήσει τη γη και να γίνει αγρότης. Κι εγώ το ίδιο λέω. Όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να γίνει από οικονομολόγος αγρότης, ή μια γιάπισσα από διευθύντρια λογιστηρίου να αρμέγει κατσίκες. Σκεφτείτε το λίγο.... 
Απρόσμενα ήταν τα αποτελέσματα της υποβολής αιτήσεων για την ενοικίαση δημόσιας γης από ανέργους και νέους . Οπως προέκυψε, το 90% των υποψηφίων είναι κάτοικοι Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι.... προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, 
Ντόπιος κανένας, δηλαδή, στον κατάλογο. <μήπως κάτι παραπάνω ξέρουν οι ντόπιοι>??? Και βεβαίως, μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτελεί κίνητρο απασχόλησης νέων στον αγροτικό τομέα, καθώς το μίσθωμα των αγροτικών εκτάσεων είναι συμβολικό, Ενοίκιο προς 5 ευρώ!
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενοικιάζει το στρέμμα προς 5 ευρώ, όταν τα αρδεύσιμα αγροτεμάχια στον θεσσαλικό κάμπο μισθώνονται προς 150 ευρώ το στρέμμα. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι για πέντε χρόνια όταν πρόκειται για μονοετείς καλλιέργειες, όπως τα δημητριακά, και για 25 χρόνια για πολυετείς καλλιέργειες, όπως είναι οι δενδρώδεις (π.χ., ροδάκινα).
Επιστροφή στα χωράφια για ενάμιση εκατομμύριο έλληνες 
Εκτός κι αν εκληφθεί ως... τάση των κατοίκων της πρωτεύουσας να πάρουν τα βουνά.
Το επάγγελμα του αγρότη απέχει πολύ από μια ειδυλλιακή κατάσταση. Αυτό το «αγροτικό lifestyle» όπου ευτυχισμένα ζευγάρια χωρίς ίχνος χώματος στα χέρια τους χαμογελούν και ατενίζουν το απέραντο σύμπαν γεμάτοι πληρότητα, είναι το ιδανικό. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, πρέπει να ξοδέψεις ένα σκασμό λεφτά για να στήσεις τις υποδομές (τρακτέρ, διάφορα σκέπαστρα, εργαλεία, συστήματα ποτίσματος, αγορά φυτών, γεωπόνος), να χωθείς μέσα στις λάσπες, να σκάψεις μέχρι να μη σου μείνει ανάσα, να σηκωθείς τα χαράματα μέσα στο χειμώνα και το ψοφόκρυο γιατί είναι η σειρά σου να πάρεις το νερό και πρέπει να βραχείς μέχρι το λαιμό για να ποτίσεις.
“Ο άνεργοι που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του γεωργού γρήγορα θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες”, 
Πρέπει το καλοκαίρι, όταν όλοι σου οι φίλοι κάνουν μακροβούτια στα νησιά, εσύ να μην κουνάς από το χωριό και να τρέχεις το χωράφι σου για να κάνεις συμμαζέματα ή λιπάνσεις ή ραντίσματα. Πρέπει να τρέχεις 12 ώρες τη μέρα μέσα στη ζέστη να πουλήσεις μόνος σου τα προϊόντα σου στη λαϊκή (γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγάλεις κάποια χρήματα χωρίς μεσάζοντες που πίνουν αίμα). Ακόμα και για τις ψαγμένες καλλιέργειες τύπου "κρόκος σαλιγκάρια"κ.λ.π.
πρέπει να κοπιάσεις για να στήσεις ουσιαστικά μια εξαγωγική επιχείρηση από την αρχή μόνος σου.... και να μην μιλήσω και για τα «καιρικά φαινόμενα»
Το αγροτικό εισόδημα δεν είναι εγγυημένο! Δεν μπορεί να περιμένει ότι θα πάρει χρήματα, γιατί πολύ απλά δεν ξέρει αν θα έχει παραγωγή.
 Με μια βροχούλα τον Ιούλιο μπορεί να χάσεις τα πάντα, με μια υγρασία σε μια ζεστή μέρα του Σεπτεμβρίου σαπίζουν όλα. Τη μία μέρα είναι εντάξει, την άλλη μέρα δε υπάρχει τίποτα.
Χρειάζεται να είσαι αποφασισμένος να το κάνεις, να το αγαπάς και φυσικά να έχεις πολλή υπομονή και επιμονή, να εκπαιδεύεσαι και να ενημερώνεσαι συνέχεια. Να είσαι συνετός και να κάνεις ένα βήμα τη φορά. Και το βασικότερο όλων: πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι είναι πιθανό κάποια σεζόν να χάσεις τη σοδειά άρα και το εισόδημά σου!... ολα αυτά τα έχω βίωση από παιδί προέρχομαι από αγροτική οικογένεια γι αυτό Είμαι σίγουρη ότι αυτά που θα κερδίσετε – κυρίως σε πνευματικό και λιγότερο σε υλικό επίπεδο η ίδια η φύση θα σε κάνει να την αγαπήσεις....Άνοιξε την ψύχη σου και να το Ζήσεις... 
Ναι, είναι όμορφα, γιατί έχει χώρο, χρώματα, ζωή, αρώματα, πρέπει......
Να αγαπάς τη φύση ....και αυτή θα σε ανταμείψει.

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured