ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Τήνος: Ένα παρεξηγημένο νησί


Πολλοί το γνωρίζετε σαν το νησί της Μεγαλόχαρης. Εμείς σας δείχνουμε μια διαφορετική Τήνο. 

Ένα παρεξηγημένο νησί, σας περιμένει να το ανακαλύψετε
Όπως κάθε γωνιά της Ελλάδας, έτσι και η Τήνος «κουβαλάει» τους μύθους και τις παραδόσεις της. Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό µιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνομα στην πριγκίπισσα Τήνο.

Κατά την αρχαιότητα ο µύθος βασίζεται σε διηγήσεις του Οµήρου. Κατά τον Απολλόδωρο, µετά την Αργοναυτική εκστρατεία, η Αργώ αγκυροβόλησε κοντά στο νησί και τα δυο παιδιά του Βοριά και της Ορειθυίας, Ζήτης και Κάλαϊν, κατέφυγαν σ’ αυτό το βουνό. Ο εξαγριωµένος Ηρακλής τότε τους κυνήγησε, τους σκότωσε και τους έθαψε ξεχωριστά σ’ αυτό το µέρος. Λέγεται ότι ο πατέρας τους, ο Βοριάς, όταν το έµαθε θρήνησε και από την οργή του άφησε τους ανέµους ελεύθερους στο νησί, οι οποίοι µανιάζουν µέχρι και σήµερα.

Πηγές αναφέρουν ότι στην ίδια περιοχή λατρευόταν ο θεός Αίολος ή Βοριάς και οι πιστοί είχαν ιδρύσει ιερό και οικισµό εκεί. Τόσο στενή είναι η σχέση του όρους αυτού µε το Βοριά η Αίολο, ώστε είναι πάντοτε συννεφιασµένο και συνήθως η κορυφή του κρύβεται σε οµίχλη.   

Αυτά είναι μερικά στοιχεία μύθων, αλήθειας, φαντασίας, πραγματικότητας, γρίφων, στολίδια της παράδοσής μας αφιερωμένα στο γηραιό μου Τσικνιά! Που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Στενή και Μυρσίνη. 
Όπως και να ’ναι, το βουνό αυτό είναι το πρώτο μας κοίταγμα μαζί με την Ανατολή, η καλημέρα μας, η τρεχάτη του αντάρα, το καλόπιασμα στον αφέντη και γείτονά μας Βοριά.
 Είναι η δροσιά μας τα καλοκαιριάτικα βράδια με μια πανσέληνο, που όλα τα ασημώνει και τα φέγγει. 
Σαν να τα ξαναγεννά απ’ την αρχή!
Τις αλήθειες, τους μύθους του χθες  και του σήμερα…
Φιλόξενες αμμουδιές στον Νότο ,απότομα βράχια στο βορρά ,ξερολιθιές στις άγονες και άνυδρες πλαγιές ,παράξενα ανάγλυφα σε γρανιτένιους όγκους, πανέμορφα χωριά με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου 
Αυτό ειναι η Τήνος ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα νησιά της χώρας μας ...
ΑΝΕΜΟΣ

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured