Με καταλήψεις, ξύλο και συλλήψεις έκανε πρεμιέρα η κατάργηση 51 ΔΟΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι συγχωνεύσεις των εφοριών αποτελούν τη δεύτερη φάση του συνολικού σχεδιασμού για τη μείωσή τους σε 120 πανελλαδικά (αποτελεί μνημονική υποχρέωση της χώρας).
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθούν να «μπλοκάρουν» 15 νησιωτικοί Δήμοι τη συγχώνευση ή την κατάργηση των εφοριών στα νησιά υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συντάγματος.
Ζητούν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται οι ΔΟΥ επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών που θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν, ακόμη και άσχημο καιρό, για να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Πάρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Λειψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. Ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει πάντως αίτηση αναστολής για το θέμα αυτό.
Η συνέχιση της λειτουργίας των ΔΟΥ στα νησιά, με το σημερινό καθεστώς, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ήταν το αντικείμενο παρέμβασης του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ΔΟΥ στα νησιά, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να μην υπάρξει αναστάτωση αλλά και για να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στη νέα διοικητική δομή των ΔΟΥ.
Η ΔΟΥ φεύγουν ή καταργούνται, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έρχονται 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υπηρεσιών (ΚΕΦΥ), τα οποία θα στεγάζονται σε δημοτικά κτήρια ή τα ΚΕΠ. Μάλιστα, όπως έλεγε μιλώντας στην Αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με τα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΦΥ.
π.χ Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υπηρεσιών (ΚΕΦΥ). Εξάλλου σύμφωνα με το πόρισμα η αναβάθμιση του Taxis θα δώσει τη δυνατότητα για διευρυμένη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους φορολογούμενους ενώ οι φόροι θα καταβάλλονται στις τράπεζες. ( κοροϊδίας το ανάγνωσμα. Ποιοι θα δουλεύουν εκεί, με τι γνώσεις, πως θα πληρώνονται και οι δήμοι που θα βρούνε τα χρήματα για την λειτουργία τους όταν ήδη οδεύουν οι περισσότεροι απο αυτούς σε χρεωκοπία)
Στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας τους και μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων ΔΟΥ(σ.σ ήδη υπάρχει καθυστέρηση 2 χρόνων στο πρόγραμμα ενοποίησης των εφοριών, ενω κονδύλια δεν υπάρχουν) , μέσω του νέου TAXIS, τα Γραφεία αυτά θα μπορούν να χορηγούν φορολογικά έντυπα, να αποδέχονται και να διεκπεραιώνουν φορολογικά αιτήματα, και να παραλαμβάνουν προσωρινά δηλώσεις ενώ θα δέχονται αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών και βεβαιώσεων ( θα δουλεύουν δηλαδή σαν διεκπεραιωτές εγγράφων, αφού τώρα φαίνεται πως κατάλαβαν ότι στην επαρχία δεν υπάρχει ακόμη internet και οι πολίτες δεν είναι εξοικιωμένοι με ηλεκτρονικές υπηρεσίες) .
Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού που προτείνονται στο πόρισμα είναι 99 και κατανέμονται ως εξής:
Νησιά:
Άνδρος Κέα Αίγινα Πόρος Μήλος Ύδρα Σαλαμίνα Σπέτσες
Κάρπαθος Κάλυμνος Λέρος Σαμοθράκη Σκύρος Θάσος Παξοί
Ιθάκη Πάρος Θήρα Μύκονος Τήνος Κύθηρα Λήμνος Σκιάθος
Σκόπελος Άγιος Κήρυκος Ικαρίας Ορεινές περιοχές:
Δημητσάνα Καλάβρυτα Δεσκάτη Νευροκόπι Φιλιάτες Κόνιτσα
Δελβινάκι Νεστόριο Ελασσόνα Αριδαία Δομοκός Αμφίκλεια
Αμύνταιο Αρναία.. ΚΛΠ
ΑΝΕΜΟΣ