ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Οδοντωτός: «Σκαρφαλώνοντας» το Φαράγγι του Βουραϊκού!


Αν η βόλτα με το Μουτζούρη κατόρθωσε να σας συγκινήσει, τότε ένα είναι το σίγουρο: η διαδρομή με τον Οδοντωτό θα σας συναρπάσει! 

 Ας αφήσουμε όμως να μας συστηθεί:
Ο οδοντωτός είναι το τρένο που έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, σε μεγάλες κλίσεις του εδάφους, διερχόμενος μέσα από περιοχές μοναδικού περιηγητικού ενδιαφέροντος και αποτελώντας ένα τουριστικό αξιοθέατο-έμβλημα της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.
Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας, που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Διανύει μια διαδρομή μόλις 22 χιλιομέτρων, που δύναται να πραγματοποιηθεί με μια ταχύτητα από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι, η οποία και σας επιτρέπει να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή ανενόχλητοι.
Η διαδρομή διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, παράλληλα με το ποτάμι, το οποίο δημιουργεί σε σημεία μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.
Επόμενο πέρασμα, τα Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομα της από την ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου!
Και αν το φυσικό κάλλος της διαδρομής δε στάθηκε ικανό να σας πείσει, πιστέψτε μας και μόνο το εντυπωσιακό σκαρφάλωμα του τρένου κάθετα στις πλαγιές, αξίζει τον κόπο!
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τους βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

ΚΑΛΟ  ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ


Πηγή  ΑΝΕΜΟΣ.


ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured