ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Μένουμε Σπίτι και Διαβάζουμε Βιβλία


Ανέτρεξα στην βιβλιοθήκη μου και δεν άργησα να εντοπίσω πέντε βιβλία (4 ιστορίες και ένα δοκίμιο) που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν με τον χρόνο: πέντε βιβλία που σας προτείνω να Διαβάσετε 

Η Εκκληση προς τους Ευρωπαιους, του Στέφαν Τσβάιχ, είναι ένα βιβλιαράκι τσέπης, 67 σελίδων. Περιέχει δύο κείμενα για την Ευρώπη που γράφτηκαν στον μεσοπόλεμο και αποδείχθηκαν αρκετά προφητικά σε σχέση με την άνοδο του εθνικισμού και τον κίνδυνο που αυτός σημαίνει για την Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η οποία ναι μεν έχει προχωρήσει έκτοτε, ωστόσο δεν είναι τόσο σταθερή όσο θα θέλαμε πολλοί εξ ημών.
Το βιβλίο Θαμπη Αμερικη (90 σελίδες) περιλαμβάνει τέσσερα διηγήματα τεσσάρων σημαντικών Αμερικανών συγγραφέων ( K.A Porter, L. Hughes, E. Caldwell, B. Malamud) οι οποίοι μας παρουσιάζουν – ο καθένας με τον τρόπο του και την ξεχωριστή γραφή του- την “σκοτεινή” πλευρά του αμερικανικού Νότου (ΗΠΑ). Ή πως το λεγόμενο αμερικάνικο όνειρο δεν βρίσκει πάντοτε εφαρμογή στην πραγματική ζωή των ανθρώπων του μόχθου.
Ο Ερωτας κι ο θανατος στο Λογκ Αιλαντ του Gilber Adair είναι ίσως αρκετά γνωστότερο έργο, τουλάχιστον σε κάποιο αναγνωστικό κοινό. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τον έρωτα ενός μεσήλικα Άγγλου συγγραφέα με έναν νεαρό ηθοποιό. Ο ανεκπλήρωτος όσο και αναπάντεχος αυτός έρωτας συγκλονίζει την ήρεμη ως τότε ζωή του μεσήλικα Άγγλου. Το βιβλίο (173 σελίδες) μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον John Hurt και τον Jason Priestley.
Στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη 
 Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπημένο. Στις 141 σελίδες του βιβλίου (μην τρομοκρατήστε, είναι μικρού μεγέθους, βιβλίο τσέπης) ο συγγραφέας μας διηγείται τους έρωτες, τα πάθη, το βίωμα του θανάτου που έζησε ο έφηβος ήρωας, στην ελληνική επαρχία, το καλοκαίρι του 1962.
Ακόμη μικρότερο σε μέγεθος (60 μικρές σελίδες) είναι το βιβλίο 
 Ιστορίες για μοναχικούς ανθρώπους του πιο σύγχρονου μας, Αλέξη Σταμάτη. Πρόκειται, προφανώς, για πολύ μικρές ιστορίες-περιπέτειες ανθρώπων της καθημερινότητας, της διπλανής πόρτας. Διηγήσεις γεμάτες γεγονότα και συναισθήματα, πραγματικότητες και ονειροπολήσεις που ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με μία γλυκιά μελαγχολία.
Η αλήθεια είναι πως έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που διάβασα αυτά τα βιβλία και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο, θα τολμήσω, για να αποδείξω ότι μπορούν να είναι πέντε βιβλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, να τα διαβάσω και πάλι. Στο σπίτι ή σε ένα πάρκο τώρα που η άνοιξη μας χτυπάει την πόρτα....καλή Ανάγνωση φίλοι μου 


ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured