ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

8η Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ















Η γυναίκα μάνα

Η γυναίκα σύζυγος
Η γυναίκα  εργαζόμενη


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
8 Μαρτίου 1857 Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες "εργάτριες ρούχων") στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

8 Μαρτίου 1908, 15,000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα "Ψωμί και τριαντάφυλλα" (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. αλήθειες που κάθε γυναίκα πρέπει να θυμάται

Είδαμε γυναίκες... αστροναύτες και γυναίκες πρωθυπουργούς, είδαμε γυναίκες προέδρους πολυεθνικών εταιρειών και γυναίκες πιλότους μαχητικών αεροσκαφών , όμως δεν είδαμε ακόμη να έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των ανδρών ότι οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα με πνευματική υπόσταση και όχι απλώς αντικείμενα για τη σεξουαλική τους ικανοποίηση.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2012: Γιατί μία "ιδιαίτερη" μέρα; 
η μέρα της γυναίκας. Πολλές από εμάς θα βγούμε να το γιορτάσουμε και άλλες θα νιώθουν άβολα για την γιορτή αυτή. Εγώ σας λέω ότι είναι μία ...παρεξηγημενη γιορτη απο τις ιδιες τις  γυναίκες
  Η ισότητα των δύο φύλων , στις αναπτυγμένες χώρες είναι κάτι δεδομένο δυστυχώς όμως εν έτη 2012 Η αδικία και εκμετάλλευση ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη UNICEF οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο είναι ποικίλες :
 -υπάρχουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη γυναίκες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και δέχονται ποικίλες μορφές κακοποίησης, ενώ τα δικαιώματα τους καταπατούνται καθημερινά. 
Για κάποιες ο μεσαίωνας είναι ακόμη εδώ. Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αποτελούν ακόμα ευπαθή ομάδα, ευάλωτη στις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση αλλά και τη βία.

-Σε ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας διαβάζουμε: «Η χειροτονία των γυναικών απαγορεύεται απολύτως στην Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία και στη Ρωμαιοκαθολική. (…)

-Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων: Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα αυτής της απαράδεκτης πρακτικής κατά κύριο λόγο σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.

-«Εγκλήματα για την προίκα»: Στην Ινδία υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες δολοφονούνται ή παραμορφώνονται για οικονομικές διαφορές των οικογενειών.

·- Ο βιασμός ως όπλο στους πολέμους: Μια συνήθης πρακτική σε όλες τις σύγχρονες συρράξεις. Στη γενοκτονία της Ρουάντα του 1994 τουλάχιστον 500.000 γυναίκες βιάσθηκαν και κακοποιήθηκαν βάναυσα.

· -Οι γάμοι των κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία: Στην Ασία το 1 στα 2 κορίτσια παντρεύονται πριν τα 18 

(9,7 εκατομμύρια κορίτσια). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αφρική είναι 42%
 και στη Λατινική Αμερική 29%.


 Στο ερώτημα..«Τι νόημα έχει η Ημέρα της Γυναίκας σήμερα»???????


 Η απάντηση είναι απλή. Πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα για τις γυναίκες – στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον- όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην Παιδεία, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους, τη σεξουαλικότητα τους, την επιλογή πάνω στη μητρότητα, στα εργασιακά δικαιώματα και τόσα άλλα, δεν ήταν πάντα αυτονόητα. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει αυτή η μέρα.

Χρόνια πολλά σε όλες...  


ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured