ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

(ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ)


Τα πανηγύρια στην Τήνο είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ντόπιων και έχουν πινελιές από αρχαία έθιμα, αλλά και από θρησκευτικό αίσθημα.

Σε όλες τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού τελούνται μεγαλοπρεπείς Θείες Λειτουργίες, την ημέρα του εορτασμού του τιμώμενου Αγίου, που συνοδεύεται από κέρασμα στον προαύλιο χώρο. Κάθε πανηγύρι έχει το δικό του παραδοσιακό πιάτο: τα ρεβίθια στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, οι καπνιστές σαρδέλες στο πανηγύρι του Κτικάδου, οι ντολμάδες στη γιορτή των Εισοδείων στον Τριπόταμο κ.ά.
βεβαίως από τον μεγάλο εορτασμό, που παίρνει και πανελλήνιο χαρακτήρα με την επίσημη εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους, της Μεγαλόχαρης το Δεκαπενταύγουστο.(ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ)

Την ημέρα που γιορτάζει ο ενοριακός ναός ενός χωριού, τεχνίτες ασπρίζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, οι γυναίκες καθαρίζουν το χώρο, γυαλίζουν τα καντήλια, τα μανουάλια και τοποθετούν λουλούδια στο Ιερό. Μετά την τελετή, ακολουθεί κέρασμα στην αυλή. Στη συνέχεια, όλα τα νοικοκυριά είναι ανοικτά για τους συντοπίτες και για τους επισκέπτες με τραπέζια στρωμένα με τα καλά σερβίτσια και τα κάτασπρα τραπεζομάντιλα και πλουσιοπάροχα τοπικά εδέσματα με άφθονο κρασί. Τα σπιτικά που έχουν εορταζόμενο, υποδέχονται τους επισκέπτες ως αργά το βράδυ και ψαράκια (γλυκές τυρόπιτες), μαρέγκες, παστέλια και ξεροτήγανα προσφέρονται μαζί με το οικογενειακό ρακί. 

Το πανηγύρι ολοκληρώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού με μπάλο και συρτό, στους ήχους των τοπικών οργάνων με βάση το βιολί. Ο τραγουδιστής σταματά τα όργανα και τραγουδά αυτοσχέδια δίστιχα, τα οποία συνήθως εξυμνούν τις χορευτικές ικανότητες των παρευρισκόμενων.
Οι Τήνιοι διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους ως κάτι ιερό. Εξάλλου, πολλά από αυτά πηγάζουν από αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις. 
Τα έθιμα αναβιώνουν κυρίως στα χωριά, ωστόσο και η Χώρα δεν υστερεί των παραδόσεων. Επιπρόσθετα, οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνδυάζουν τη βαθιά τους πίστη με την αγάπη τους για το χορό και το τραγούδι στα εορταστικά πανηγύρια που τακτικά διοργανώνουν.Νησί που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, με τα πανηγύρια και τα έθιμά του όπου όλα τα σπίτια «ανοίγουν» και «φιλεύουν» τους περαστικούς.
Ο κάθε μήνας φέρνει και ένα πανηγύρι στη Τήνο.

Τα πιο χαρακτηριστικά Πανηγύρια:

Το Πανηγύρι στη Βουρνιώτισσα (24 Σεπτεμβρίου)
Το Πανηγύρι στην Αγία Βαρβάρα στο Σμόβωλο (4 Δεκεμβρίου)
Το Πανηγύρι στον Τριπόταμο (ανήμερα Χριστουγέννων)
Το Πανηγύρι στον Κτικάδο (Δευτέρα του Πάσχα)
Το Πανηγύρι στη Λακκωτιανή Ιστερνίων (Κυριακή του Θωμά)
Το Πανηγύρι στην Παναγιά στο Βρυσί (Πρωτομαγιά)
Το Πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή στην Καραμπούσα (26 Ιουλίου)
Το Πανηγύρι στην Κυρά Ξένη (23 Αυγούστου)

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured