Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει πάντως σε υπαίθριους πάγκους με τα βιβλία ψυχολογίας, φιγουράρουν πρώτα-πρώτα. στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, στα πανηγύρια, στους πάγκους των μικροπωλητών.
παντού βιβλία αυτοβελτιωσης,Πώς να νικήσετε την κατάθλιψη, πώς να κάνετε το παιδί σας να φάει, εξεύρεσης του ιδανικού συντρόφου, κατάκτησης του κόσμου, των λαθών μιας σχέσης και πως να τα αποφύγετε, και.. παει λέγοντας...πώς το ένα, πώς το άλλο, αμάν.
Δεδομένου οτι μπροστά μπαίνουν πάντα αυτά που τραβούν το μάτι, και .. ίσως και "τραβούν" και τους μη φανατικούς στο διάβασμα (έχω δει να τα αγοράζουν ακόμη και εκείνοι που με το ζόρι ξεφυλλίζουν και εφημερίδα), αναρωτιέμαι, πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του συγχρόνου ανθρώπου, για ψυχολογία;
και.. μιλώ για ανάλαφρη ψυχολογία (όχι Φουντ πχ) εύπεπτη, που διαβάζετε γρήγορα και από τον πλέον αδαή.
Το ερώτημα είναι το γιατί?? Γιατί ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη την επιστήμη της ψυχολογίας;,Νοιώθει ο κόσμος χειρότερα; Ή μήπως απλά δεν θεωρεί δεδομένο πια πως θα νοιώθει άσχημα και προσπαθεί να το αλλάξει;
Μήπως ένα μείγμα και των δύο;
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα που πατάνε σ’ ένα ψυχολογικό υπόβαθρο (π.χ. σύμπλεγμα κατωτερότητας, έλλειψη αυτοεκτίμησης, ενοχικός χαρακτήρας, φοβίες κτλ.) και συχνά αρκεί ακόμη και μια απλή υπόδειξη για να δεις μέσα σου το αυτονόητο που αγνοούσες ίσως αυτά τα βιβλία είναι σε θέση να βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και του εαυτού μας... μέσα στις τελευταίες δεκαετίες μάθαμε να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε πράγματα που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε.
Τα βιβλία αυτοβελτίωσης οφείλουν τη θεματολογία τους στον πρώτο διδάξαντα Ντέιλ Κάρνεγκι (Dale Carnegie). Φυσικά, ήταν Αμερικάνος και έγινε πλούσιος και διάσημος με το περίφημο " Ανακαλύψτε τον εαυτό σας : " (How to Stop Worrying and Start Living). Είχα την τύχη να το διαβάσω πολύ μικρή και, πραγματικά, επηρέασε τη συμπεριφορά μου και τον τρόπο που αντιμετώπιζα τους ανθρώπους.συμπεριλαμβανομένου του περίφημου "Μυστικού" Τα συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους.
Θα πω δυο-τρία παραδείγματα εδώ.
-Μία φίλη μου δώρισε το "να σου πω μία ιστορία" του Μπουκάι. Και το απόλαυσα. Έχει χιούμορ, γλυκύτητα και ευθύτητα. Σιγουριά. Και πολλές καταπληκτικές ιστορίες που κατά καιρούς γυρίζουν στο μυαλό μου (είναι 3-4 χρόνια που το διάβασα). Είναι ένα ειλικρινές κι άμεσο βιβλίο. Μπορεί πιστεύω να σε κάνει να δεις καλύτερα για κάποια πράγματα.
-"Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις" του Μπουσκάλια Ύμνος στην αγάπη και Ευαγγέλιο μαζί...Respect
-Κυκλοφόρησε ένα βιβλίο τελευταία από το Μεταίχμιο με τον τίτλο Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν! του Νίκου Σιδέρη. Δεν το έχω διαβάσει, αλλά ο τίτλος του είναι πολύ καλός και μακάρι το περιεχόμενο του βιβλίου να υπερασπίζεται τον τίτλο.
Αυτό που θα λεγα είναι ότι υπάρχει αρκετά καλή βιβλιογραφία πάνω στη ανθρώπινη ψυχολογία αλλά και ένα μεγάλος όγκος εμπορικών βιβλίων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τάση που έχει δείξει το σύγχρονο άτομο για καλύτερη διαχείριση των προσωπικών θεμάτων και για καλύτερη ποιότητα ζωής..συμφωνώ ότι φαίνεται να είναι της μόδας η έννοια της ψυχολογίας αλλά...
Πολλά από αυτά που διαβάζουμε μας επηρεάζουν και ως προσωπικότητες..το θέμα είναι αν έχεις κριτική ικανότητα για να διακρίνεις αν το βιβλίο που έχεις μπροστά σου έχει βάθος ή όχι σε αγγίζει η όχι ...
Αυτού του είδους τα βιβλία..Βοηθούν αυτούς που θέλουν να βοηθηθούν με αυτό τον τρόπο, αυτούς που έχουν πρώτα πιστέψει ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι ο άνθρωπος μέσω αυτής ορίζει σε μεγάλο ποσοστό το μυαλό και το σώμα του.
ΑΝΕΜΟΣ