ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Γιατί πρέπει να επιλέγουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά;



Όταν βγάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδας από τις σακούλες αναρρωτιέστε πόσο υγιεινά είναι; Οι εντατικές μέθοδοι καλλιέργειας και η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων έχουν γίνει κανόνας, δεδομένου ότι ζητάμε καλοσχηματισμένα, άψογα δείγματα με έντονα χρώματα.
Εκτός από τις εμφανείς επιπτώσεις για την υγεία πόσο βιώσιμη είναι η προσέγγιση για τα εύθραυστα, καταπονημένα εδάφη μας;


Εδαφολογία

Για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων χρειάζεστε υγιές έδαφος για να τα συντηρήσετε. Δυστυχώς, τα εδάφη της Αυστραλίας δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμα, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της μεγάλης ηλικίας της ηπείρου μας. Είναι ποικιλοτρόπως πάρα πολύ αλμυρά, όξινα, αργιλώδη και γενικά φτωχά. Στις λίγες περιοχές όπου τα εδάφη είναι γόνιμα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την περιποίησή τους, με την αυξημένη καλλιέργεια, την υπερβόσκηση και τη διάβρωση του εδάφους να διαδέχονται την ημέρα.
Παραδόξως, αυτή η επίμονη κατάχρηση δεν φαίνεται να είχε σημαντικές επιπτώσεις στα μέταλλα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Μια μελέτη από το Πρότυπο Τροφίμων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εξέτασε την ποσότητα μετάλλων μιας σειράς από τα πιο συνηθισμένα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα την ποσότητα καλίου, νατρίου, μαγνήσιου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Διαπίστωσε ότι υπήρχαν μόνο μικρές διαφορές στην περιεκτικότητα των μετάλλων σύμφωνα με ένα δείγμα από τις αρχές του 1980 και συγκρίνοντας με την παραγωγή δυο δεκαετίες αργότερα.

Οργανικά εναντίον μη οργανικών

Για όσους προσπαθούν να κάνουν πιο υγιεινή διατροφή τα οργανικά τρόφιμα είναι η καλύτερη επιλογή. Περιέργως, η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι θρεπτικά πιο πλούσια από τα μη οργανικά προϊόντα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που έγινε το 2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι υπάρχει μικρή διατροφική διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και μη βιολογικά τρόφιμα «που είναι απίθανο να σχετίζεται με τη δημόσια υγεία».
Όμως –και αυτό είναι ένα σημαντικό όμως – δεν εξέτασε την περιεκτικότητα των προϊόντων σε φυτοχημικά. Τα φυτοχημικά δίνουν στα φυτά τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και είναι μέρος του φυσικού αμυντικού μηχανισμού τους απέναντι στα παράσιτα και τις ασθένειες. Ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη παρατήρησε ότι όταν τα φυτά ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, η φυτοχημική παραγωγή μειώνεται. Η βιολογική πιστοποίηση απαγορεύει τη χρήση τεχνητών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, αλλά έχει αποτέλεσμα στην παραγωγή που είναι ανώτερα στη γεύση, το άρωμα και τα πράσινα προσόντα τους.
Δείκτες φρούτων και λαχανικών

Ποιά φρούτα και λαχανικά πρέπει να επιλέγουμε;


Τα εποχιακά είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσουμε. Αυτό διασφαλίζει ότι η παραγωγή έχει περάσει λίγο ή καθόλου χρόνο αποθήκευσης μειώνοντας την απώλεια των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, είναι καλή ιδέα να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες συχνά παρά να γεμίζετε το ψυγείο σας μόνο και μόνο για να χαλάσουν. Όσον αφορά το μαγείρεμα των λαχανικών στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς το βράσιμο καταστρέφει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Η διατροφολόγος Ντορίνα Σιαλβέρα μας απαντά ...


ΑΝΕΜΟΣ

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured