ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Φτιάξε κι εσύ sushi στο σπίτι. Μπορείς.....


Για να φτιάξεις εξαιρετικό sushi χρειάζεσαι τέχνη και πείρα. 
Για να φτιάξεις τίμιο σπιτικό και οικονομικό sushi χρειάζεσαι μόνο τις παρακάτω οδηγίες.



Αν παρακολουθήσεις το  site ,sushi-jiro ono θα καταλάβεις ότι για να φτιάχνεις sushi οφείλεις να περάσεις 10 χρόνια ακούγοντας τις οδηγίες και υπομένοντας τις παραξενιές ενός από τους μεγαλύτερους sushi chef παγκοσμίως. Αλλά εδώ δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να φτιάξεις sushi για να φας εσύ και η παρέα σου. Γι' αυτό πρέπει απλά να προσέξεις τα παρακάτω.

Βλέπεις, μπορεί να σου φανεί λίγο υπερβολικό το να κάτσεις να φτιάξεις sushi. Ή να σου φανεί ιδιαίτερα κοπιαστικό. Ακριβό δεν είναι και μην το φοβηθείς. Το πόσο ακριβό θα είναι εξαρτάται μόνο από το πόσο ψάρι θα αγοράσεις. Πρόκειται όμως για ένα από τα πιο ωραία και παρεϊστικα φαγητά που μπορείς να σκεφτείς.

Μιλάμε για τα rolls (maki sushi). Γιατί, πίστεψέ με, αν κάνεις εσύ όλη την προετοιμασία, και καλέσεις τους φίλους σου για να τυλίγουν ο καθένας το δικό του roll, .
Ναι, τέτοια χαζόφατσα έκανα κι εγώ όταν τύλιξα το πρώτο μου roll, όπως μου υπέδειξε ο @th4lis. Βλέπεις παρακολουθούσα twitterικά και instagramικά τις δημιουγίες του (μάγειρας στο επάγγελμα)..



Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα τρία βασικά είδη sushi (sashimi, nigiri, maki) με σολωμό. Τυπικά βέβαια το sashimi δεν αποκαλείται sushi γιατί δεν περιέχει ρύζι. Ο σολωμός είναι ένα καλό ψάρι για να πειραματιστείς αρχικά με το sushi. Υπάρχουν δεκάδες θαλασσινά για να χρησιμοποιήσεις αλλά ο σολωμός θα σε παιδέψει λιγότερο από κάθε άλλο, οπότε ξεκίνα από αυτό. Για τα rolls χρησιμοποιήσαμε αγγούρι και αβοκάντο. Πάμε λίγο να δούμε αναλυτικά τι πήραμε κι από πού.
Υλικά και βόλτα στην αγορά

Για να δημιουργήσεις κι εσύ αυτά τα 3 είδη sushi, χρειάζεσαι τα εξής υλικά.
Σολωμό (φρέσκο)
Ρύζι για sushi
Αβοκάντο
Αγγούρια
Wasabi
Φύκια για rolls
Rice vinegar
Soy sauce
Ζάχαρη
Αλάτι
Ginger

Απ' ό,τι βλέπεις κάποια από τα υλικά μπορείς να τα προμηθευτείς οπουδήποτε και για κάποια χρειάζεσαι ένα ιαπωνικό ή γενικά ασιατικό κατάστημα. Ο@th4lis μάς συνέστησε το Salamat ή να κάνουμε γενικά μια βόλτα στους Αμπελόκηπους, γωνία Σεβαστουπόλεως και Κορινθίας όπου υπάρχουν αρκετά asian markets.

Για τα λαχανικά και το ψάρι, έχεις σίγουρα τους δικούς σου ανθρώπους που ξέρεις και εμπιστεύεσαι. Στον σολωμό όμως πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή και να είσαι σίγουρος ότι ο ψαράς σου θα σου δώσει ένα ολόφρεσκο και καλό φιλέτο σολωμού για να χρησιμοποιήσεις στο sushi σου. Το γεγονός ότι το ψάρι τρώγεται ωμό, δεν σηκώνει υποχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Φτάσαμε όπως θα είδες και στο βίντεο στο ψαράδικο Πικούνης για να πάρουμε τον σολωμό μας. Ο άνθρωπός μας ήταν εκεί για να καθαρίσει τον σολωμό και να μας δώσει το κατάλληλο κομμάτι.




Από άποψη ποσότητας, αν είναι να φτιάξεις sushi για λίγα άτομα, δεν θα χρειαστείς πάνω από 400 γρ. σολωμού. .

Η ώρα του σολωμού

Ο σολωμός απαιτεί αρχικά καλό καθάρισμα. Μπορείς να ζητήσεις από τον ψαρά σου να το κάνει. Αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις και μόνος σου αν έχεις ένα καλό μαχαίρι και υπομονή.



Ο σολωμός θέλει καθάρισμα τόσο από τα περιττά λίπη...



όσο και από τα κόκκαλα που βρίσκονται κρυμμένα στο σώμα του. Για να ανακαλύψεις πού βρίσκονται τα κόκκαλα, χαϊδεύεις ελαφρά την επιφάνειά του και εκεί που “τσιμπάει” υπάρχει κόκκαλο, το οποίο βγάζεις με μία τσιμπίδα (τσιμπιδάκι, ό,τι έχεις).



Αμέσως μετά είσαι έτοιμος να τον κόψεις. Κρατάς το πολύ καλό και καθαρό κομμάτι του φιλέτου για τα sashimi και τα nigiri σου.



Κόβεις σε κομμάτια και αρχίζεις και κόβεις λεπτές λωρίδες ψαριού είτε για να τις φας σκέτες (sashimi) είτε για να τις βάλεις πάνω σε ρύζι (nigiri).



Για το sashimi δεν χρειάζεται να σου πούμε κάτι παραπάνω. Για το nigiri, παίρνεις ρύζι και δημιουργείς μικρά μπαστουνάκια ρυζιού



Βουτάς το δάχτυλο σε ελάχιστο wasabi το οποίο και βάζεις πάνω στο ρύζι πριν απλώσεις πάνω του το κομμάτι του ψαριού.



Τόσο ωραία.



Έτοιμα τα sashimi και τα nigiri.



Για τα maki που θα φτιάξεις αμέσως μετά, παίρνεις τον υπόλοιπο σολωμό και τον κόβεις σε μακρόστενες λωρίδες για να μπει στα rolls.



Ένα γενικό tip που θα σε βοηθήσει με το ρύζι: Επειδή είναι κολλώδες και μπορεί να σε δυσκολέψει στον χειρισμό, έχε δίπλα σου ένα μπωλάκι με νερό και λίγο ξύδι για να ξεπλένεις ελαφρά το χέρι σου κάθε φορά που πιάνεις ρύζι.
Έτοιμος για ρολάρισμα
Φτάσαμε στο fun part. Απλώνεις τα υλικά σου στο τραπέζι έχοντας από κοντά και τα φύκια.



Α ναι. Wasabi μπορείς να προμηθευτείς έτοιμο σε σωληνάριο. Αλλά μπορείς να το πάρεις και σε σκόνη ώστε να φτιάξεις το δικό σου εκείνη την ώρα με λίγο νερό. Ο @th4lis έφτιαξε το δικό του.



Κόβεις αγγούρια και αβοκάντο σε λεπτές λωρίδες.



Και παίρνεις ένα σουπλά από μπαμπού ή κάτι παρόμοιο, το οποίο το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο τύλιγμα η συγκεκριμένη πατέντα.



Η διαδικασία έχει ως εξής:

Βήμα 1: Απλώνεις ρύζι ομοιόμορφα στην μία πλευρά του φυκιού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ρύζι από άκρη σε άκρη της πλευράς ώστε να είναι πετυχημένο το roll.



Βήμα 2: Τοποθετείς πάνω στο ρύζι τον σολωμό, το αβοκάντο και το αγγούρι. Δεν θες πάρα πολύ υλικό στο κάθε roll.



Βήμα 3: Κάνεις μια λωρίδα wasabi στην άλλη μεριά του φυκιού για τη γεύση.



Βήμα 4: Κλείνεις το ρολό προσεκτικά μέχρι το σημείο που υπάρχει ρύζι



Βήμα 5: Τυλίγεις μέχρι το τέλος του φυκιού.



Βήμα 6: Δεν έχεις τελειώσει. Παίρνεις το φουσκωμένο ρολό που έχεις φτιάξει, το ξαναβάζεις στο σουπλά και το σφίγγεις καλά.



Επαναλαμβάνεις



ή ακόμα καλύτερα αφήνεις και τους φίλους σου να δοκιμάσουν να τυλίξουν το δικό τους ρολό. Ναι, δεν έχει σημασία αν θα βγουν τόσο ωραία και σφιχτά. Σημασία έχει να είναι νόστιμα και να περάσεις καλά.



Το κάθε roll το κόβεις συνήθως στη μέση και το κάθε μισό σε 4 κομμάτια.



Με λίγη soy sauce σε ένα μπωλάκι, λίγο ginger και μερικά από τα sushi και sashimi που έχεις ετοιμάσει, δημιουργείς ένα πλήρες και υπέροχο πιάτο.



Ευχαριστούμε πολύ τον @th4lis για το εισαγωγικό μάθημα στο sushi .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΑΝΕΜΟΣ

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured