ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Ανακτήστε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας


Πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική ασφάλεια σε μια διαπροσωπική σχέση;


*: Ο ρόλο της είναι καθοριστικός. Το ζητούμενο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις οποιουδήποτε τύπου ( ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές, εργασιακές, κοινωνικές ) είναι να καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε ανάμεσά μας, να δώσουμε και να λάβουμε μεταξύ μας, το αίσθημα εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας.

Όταν αυτό μπορεί να υπάρξει, τότε βιώνουμε την αγάπη , την χαρά , την πληρότητα. Η σχέση με τον σύντροφό μας αλλά και γενικότερα με κάθε σχέση γύρω μας, γίνεται σταθερή, ήρεμη απολαυστική και δημιουργική. Απελευθερώνονται όλες μας οι εσωτερικές μας δυνάμεις, αισθανόμαστε δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

-: Διαφορετικά τι μπορεί να συμβεί στο συναισθηματικό μας κόσμο;

*: Όταν το αίσθημα εμπιστοσύνης δοκιμάζεται, ή βάλλεται είτε από το ίδιο το άτομο με το οποίο συνδεόμαστε είτε από τα γενικότερα γεγονότα ζωής που μας συμβαίνουν,νοιώθουμε ξαφνικά, σαν να γκρεμίζεται η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη και σαν όλα τα θετικά μας στοιχεία και οι δυνάμεις μας να συρρικνώνονται. Έτσι δυσκολευόμαστε να έχουμε επαφή με την καλή πλευρά του εαυτού μας. Το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα αδυναμίας η ανημποριάς που μας καταλαμβάνει.

Εκείνη την στιγμή, την πρώτη θέση μέσα μας, παίρνει ο φόβος. Πονάμε συναισθηματικά και κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

-: Ποια είναι τα σημάδια αυτής της έντονης συναισθηματικής κατάστασης; Τι μπορούμε να εντοπίσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας;
*: Απομακρυνόμαστε συνήθως από το περιβάλλον μας και μπορεί να νιώσουμε παραίτηση, οργή, να γίνουμε αρνητικοί, δύσπιστοι, επιθετικοί ή καχύποπτοι τόσο με τις τωρινές μας σχέσεις όσο και με τις επόμενες, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του ψυχικού πόνου που έχουμε βιώσει.

-: Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο πόνος που έχουμε βιώσει στο παρελθόν;

*: Η ικανότητά μας να δώσουμε και να πάρουμε αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας προχωράει παρέα με την ιστορία μας. Αναπτύσσεται πάρα πολύ νωρίς στη ζωή μας, οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ακόμα και από την στιγμή της σύλληψής μας μέσα στη μήτρα.

-: Πότε όμως πιστεύετε ότι τοποθετούνται τα θεμέλια αυτής της δυσκολίας στο «σχετίζεσθαι» και ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;


*: Τα θεμέλια, οι βάσεις αυτού του συναισθήματος, δημιουργούνται στα πρώιμα παιδικά μας χρόνια, τη συμπεριφορά, τις πρακτικές διαπαιδαγώγησης που ακολούθησαν οι γονείς μας, ή του ατόμου που μας φρόντισε, αλλά και από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέσα στο σπίτι που μεγαλώσαμε. Παίζουν ρόλο επίσης, οι εμπειρίες μας από το σχολείο, οι φίλοι και συμμαθητές, η σχέση με τους καθηγητές μας και βέβαια οι ερωτικές μας σχέσεις.

Όταν είμαστε σε συντροφική σχέση, τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και ο σύντροφός μας, φέρνουμε μαζί μας το συναίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που έχουμε διαμορφώσει ήδη από τις προηγούμενες εμπειρίες από τις σχέσεις της προσωπικής μας ιστορίας.

-: Δηλαδή όλοι κουβαλάμε το «ιστορικό σχέσεών»μας;


*: Ναι. Εάν οι εμπειρίες από την ιστορία μας, κατάφεραν να είναι αρκετά ασφαλείς και ικανοποιητικές για μας, τότε σίγουρα θα έχουμε ένα αρκετό απόθεμα συναισθηματικής εμπιστοσύνης και ασφάλειας, εσωτερικά. Αν όμως οι σχέσεις του περιβάλλοντος που ζούμε και κινούμαστε, έτυχε να μας τραυματίσουν με τον έναν ή άλλο τρόπο, ή συμβαίνουν γεγονότα ζωής που είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας, τότε είτε απότομα , ξαφνικά, είτε λίγο – λίγο ,σταδιακά, αποκόπτεται κάθε φορά με κάθε τραυματική για μας εμπειρία, ένα μέρος της εμπιστοσύνης και της εσωτερικής ασφάλειας , αφήνοντας ένα κενό στην ψυχή μας.

Νοιώθουμε σιγά – σιγά ολοένα και πιο αποδυναμωμένοι στο αίσθημα και την ικανότητα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, τόσο στις σχέσεις με τους γύρω μας , όσο και με τον σύντροφό μας.

-: Πως εκφράζεται αυτό σαν συμπεριφορά;

Ας θυμόμαστε ότι μπαίνοντας σε μία σχέση, οποιουδήποτε τύπου, σίγουρα έχουμε κάποια δύσκολα σημεία στο θέμα εμπιστοσύνης κι ασφάλειας από τις προηγούμενες σχέσεις μας που άλλα μπορεί να είναι για μας γνωστά και συνειδητά και άλλα ασυνείδητα.

Με άλλα λόγια πολλές σχέσεις υποφέρουν, διότι τα ευάλωτα σημεία τα δικά μας ή των ανθρώπων που σχετιζόμαστε, πυροδοτούνται συναισθηματικά και δημιουργούν εντάσεις, αναταραχή ή ακόμα και διάλυση των σχέσεών μας, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουμε τον τρόπο να τα ελέγξουμε .

-: Πως μπορούμε να αντιδράσουμε;

*: Χρειάζεται να αρχίσουμε σιγά – σιγά να δίνουμε σημασία στον εσωτερικό μας εαυτό και να αρχίσουμε να γνωρίσουμε τα ευαίσθητα σημεία μας, να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε και έτσι να προστατεύσουμε τον εαυτό και τις σχέσεις μας που είναι τόσο πολύτιμες.

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων σου και φυσικά να βοηθήσεις να μεγαλώσουν και τα δικά του».

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured