ΑΝΕΜΟΣ* Hot- Stuff

Πασχαλινά Τσουρέκια



Υλικά για ένα μεγάλο τσουρέκι
ή για 3 μέτρια τσουρέκια:
 
Υλικά
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 κύβο νωπής μαγιάς (42 γρ.)
200 ml. χλιαρό νερό
120 γρ. βούτυρο γάλακτος
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
1 κουταλάκι μέχλεπι
1 κουταλάκι μαστίχα
2 σποράκια κάρδαμο
1 κουταλάκι γλυκάνισο

Επικάλυψη:
1 αυγό
2-3 κουταλιές αμύγδαλο ασπρισμένο

Εκτέλεση:

Η εκτέλεση της συνταγής αυτή είναι αρκετά απλή, χρειάζεται μόνο λίγο χρόνο.

Για να γίνει πιο κατανοητή την χωρίσαμε σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση, ετοιμάζουμε την μαγιά μας και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Στην δεύτερη φάση ετοιμάζουμε το μείγμα του βουτύρου, με ζάχαρη και αυγά, αλέθουμε τα μυρωδικά μας και φτιάχνουμε την ζύμη.
Τέλος στην τρίτη φάση πλάθουμε και ψήνουμε τα τσουρέκια μας.

Το πρώτο βήμα είναι να μετρήσουμε τα υλικά μας. 
Αρχίζουμε με την ζάχαρη. Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ειδικό για τσουρέκι. Ακολούθως μετράμε το αλεύρι. Στην συνέχεια, μετράμε το χλιαρό νερό. Και τελευταίο το βούτυρο. Η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι νωπή. Την βρίσκουμε εύκολα στα supermarkets ή την ζητάμε από φούρνους. Συγκεντρώνουμε στο πάγκο εργασίας τα υλικά που θα χρειαστούμε στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και νερό. Σ’ ένα μπολ, τρίβω τη μαγιά. Το τερατάκι βοηθός  μας προσθέτει μια κουταλιά ζάχαρη στο μπολ με τη μαγιά. Ακολούθως προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 15-20′ μέχρι να μπει η μαγιά μας.Στην συνέχεια προχωράμε

στην δεύτερη φάση της διαδικασίας.
Σ’ ένα πιατάκι συγκεντρώνουμε όλα τα μυρωδικά μας, το κάρδαμο το ανοίγουμε και χρησιμοποιούμε μόνο τα σποράκια του.
Ρίχνουμε στο multi τα μυρωδικά μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Εναλλακτικά και πιο παραδοσιακά μπορούμε να τα χτυπήσουμε και στο γουδί. Έτοιμα! Μμμμ μυρίζουν καταπληκτικά!  Ακολούθως λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα. Αμέσως μετά, κατεβάζουμε από την φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα αυγά.
Με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τελείως τα αυγά στο βούτυρο και τη ζάχαρη.
Έτοιμο! Ακολούθως σ’ ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βγάζουμε το μείγμα της μαγιάς από το φούρνο το οποίο όπως βλέπετε έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι. Το τερατάκι βοηθός κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του και μας προσθέτει στο μπολ, το μείγμα των αυγών. Τέλος, προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας. Στην συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα Η ζύμη μας πρέπει να γίνει μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 50-60′ και το αφήνουμε να φουσκώσει. Έτοιμη! Έτσι αισίως φτάσαμε
στη τρίτη φάση της διαδικασίας
 όπου θα πλάσουμε τα τσουρέκια, θα τα αφήσουμε να φουσκώσουν και μετά θα τα ψήσουμε. Η ζύμη μας έχει φουσκώσει αρκετά και είναι έτοιμη για να τη πλάσουμε. ην αδειάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας μας και την ξεφουσκώνουμε.
Από εδώ κι πέρα ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει.
Η συνταγή είναι για ένα μεγάλο τσουρέκι εμείς όμως προτιμήσαμε να φτιάξουμε 2 μέτρια και 5 μικρά ωρίζουμε τη ζύμη με ένα ψαλίδι κουζίνας σε όσα κομμάτια θέλουμε. . Στην συνέχεια παίρνουμε τρία ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες. Τα ενώνουμε στην μια άκρη και ακολούθως τα πλέκουμε σε πλεξίδα.
Κάπως έτσι!
Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πλεξίδα μας αλλά δεν πειράζει, γιατί έτσι θα είναι μοναδική και ξεχωριστή!  Τοποθετούμε όλα τα τσουρέκια μας σε λαδωμένο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς, στις αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσουν.
Σ’ ένα μικρό μπρίκι βράζουμε τα αμύγδαλα μας, ακολούθως τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σ’ ένα μικρό μπολ βάζουμε ένα αυγό με λίγο νερό. Τα τσουρέκια μας έχουν φουσκώσει αρκετά. Τα βγάζουμε από το φούρνο για να τα αλείψουμε με αυγό και να τα πασπαλίσουμε με τα αμύγδαλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια τους με το αυγό. Ακολούθως πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.

Έτοιμα κι αυτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-25′ ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Προσοχή όχι πολύ ψήσιμο γιατί στεγνώνουν!
Έτοιμα! Μμμμ μύρισε το σπίτι
 Μας παίδεψαν λίγο αλλά άξιζε το κόπο, το αποτέλεσμα είναι τέλειο! Σερβίρουμε και στολίζουμε κατά γούστο!
TIPS
Για να διατηρήσουμε τα τσουρεκάκια μας μαλακά τα τυλίγουμε σφικτά με μια διαφανή μεμβράνη.
Μπορούμε να τα βάλουμε και στην κατάψυξη (με την μεμβράνη) και όταν θέλουμε να φάμε, τα ξεπαγώνουμε και να τα ζεσταίνουμε.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΝΕΜΟΣ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.

About Me

Blog Archive

@way2themes

Labels

Search Blog

Featured Slider

Featured